MCL Verstuiking Hersteltijd & Behandeling Protocol

Je leest dit waarschijnlijk omdat je aan het ontvangende einde bent van een behoorlijk rommelig gevoel. Te midden van een bepaalde vorm van activiteit, heb je waarschijnlijk je knie gedraaid of in een slechte hoek gedraaid en hoorde je een luide knal. Zelfs als er geen pop was, onderzoek je waarschijnlijk een MCL-verstuiking omdat je denkt dat je een zekere mate van MCL-letsel hebt.

mcl verstuiking

De kans is groot dat je er al achter bent dat het ligament aan de binnenkant van je knie je MCL is. Dat is waar je de pop hoorde en nu probeer je erachter te komen hoe lang hersteltijd is voor een MCL-verstuiking en hoe het behandelingsprotocol eruit ziet.

Ik heb meerdere MCL-verwondingen gehad (van zeer verschillende graden). Hieronder deel ik alle details die vaak moeilijk te vinden zijn met betrekking tot het letsel, herstel, revalidatie en behandeling.

Denk dat je in plaats daarvan een ACL-verstuiking hebt. Probeer deze blog.

Wat is MCL Sprain Recovery Time

De hersteltijd voor een MCL-verstuiking hangt volledig af van de graad van de verstuiking. Er zijn meestal drie klassen / kwaliteiten van MCL-verstuikingen. Welsprekend worden ze rangen 1,2 en 3 genoemd. 3 is het ergste.

mcl verstuiking hersteltijd

Als u een verstuiking van graad 3 heeft, kunt u waarschijnlijk niet lopen. Bij een MCL-verstuiking van graad 3 voelt u zich volledig onstabiel en zeer angstig wanneer u opstaat. Graad 3-tranen zijn veruit de meest zeldzame MCL-verwondingen.

Als je dit leest en serieus denkt dat je een traan van graad 3 hebt, stop dan met lezen en bezoek een orthopedisch arts die een MRI voor je kan bestellen (meer over artsen hieronder). Als u echter gewoon pijn hebt op de plaats van letsel, een gebrek aan mobiliteit en een algemeen gevoel van instabiliteit, bevindt u zich waarschijnlijk ergens in het spectrum van graad 1 of 2.

MCL-verstuikingen zijn niet gemakkelijk te classificeren
Als je net als ik bent en je wilt een echt solide classificatie voor je MCL-blessure, dan sta je op het punt teleurgesteld te zijn. Zelfs een goede orthopedisch arts, uitgerust met een MRI van uw MCL-verstuiking, zal moeite hebben om precies vast te stellen welke mate van verstuiking u heeft ervaren.

mcl letsel

Ik heb een graad 2 verstuiking gehad die me 9-10 maanden kostte om te herstellen. Op mijn andere knie kreeg ik de diagnose een verstuiking van graad 2 die slechts 4-6 weken duurde tot ik me weer normaal voelde. Omgekeerd had ik ook wat zou worden geclassificeerd als een verstuiking van graad 1, bijna 4 weken nodig (bijna net zo lang als mijn “rang 2”). De meeste minderwaardige stammen van klasse 1 keren echter binnen slechts 7-10 dagen terug naar ongeveer 90% gezondheid.

Waarom is dit? Dit komt omdat er een spectrum van ernst is in zowel verstuikingen van graad 1 als graad 2.

Er zit een spectrum aan deze blessure en het is belangrijk om meteen te beseffen dat elke MCL-verstuiking zijn eigen reis is. Het is heel moeilijk om precies vast te stellen hoe lang je erover doet om te herstellen. Hieronder zal ik een paar tekenen markeren dat u misschien herstelt en een paar behandelingsopties die kunnen helpen het proces te versnellen.

Moet ik een arts raadplegen over mijn MCL-verstuikingsbehandeling?

(waarschuwing toevoegen over hoe deze blog geen vervanging is voor medisch advies)

Het antwoord is misschien. Als je denkt dat er een goede kans is dat je een MCL-verstuiking van graad 3 hebt (de meeste niet, misschien wel), moet je naar een orthopedisch arts gaan. Hij zal een verwonding van de MCL bevestigen en eerst een röntgenfoto bestellen (het zal u absoluut niets vertellen) en vervolgens een MRI bestellen.

Als u zeker weet dat u geen verstuiking van graad 3 heeft, kunt u de arts volledig vermijden. Je blessure kan revalidatie vereisen, maar je kunt in de buurt een aantal goede revalidatiefaciliteiten vinden. De orthopedisch arts neemt u door al deze stappen en raadt dan sowieso gewoon revalidatie aan, tenzij u een volledige (graad 3) traan van de MCL heeft.

MCL verstuiking symptomen van herstel

Zoals hierboven vermeld, is het moeilijk om erachter te komen hoe lang herstel zal duren door alleen te kijken naar MCL-verstuikingssymptomen. U kunt het beste meten hoe snel uw MCL-verstuiking verbetert. hier zijn enkele algemene schattingen

MCL Hersteltijd Graad 1

Een MCL-verstuiking van klasse 1 kan een van de gemakkelijkste zijn om te diagnosticeren. Als u na de eerste blessure dagelijks vooruitgang voelt, kijkt u waarschijnlijk naar een type 1 verstuiking. Zoals hierboven vermeld, zijn er niet slechts drie graden van letsel aan een MCL. Er is een spectrum.

Als u op dat spectrum van MCL-verwondingen vindt dat uw verwonding relatief snel lijkt te herstellen (d.w.z. de vooruitgang komt in de eerste week), heeft u waarschijnlijk wat als een verstuiking van klasse 1 zou worden geclassificeerd.

Een MCL-hersteltijd van graad 1 is meestal 1 tot 3 weken.

MCL-hersteltijd graad 2

Een MCL-verstuiking van graad 2 kan het moeilijkst te diagnosticeren zijn. Echt slechte graad 2 MCL verstuikingen voelen vaak aan hoe de geblesseerde zich zou voorstellen dat een graad 3 (volledige traan) zou voelen; een niet-complete traan is echter niet zo belangrijk en kan gezondheid zonder chirurgie; dat is een belangrijk onderscheid tussen de twee.

Een graad 2 zal vaak zeer trage vooruitgang zien binnen de eerste paar weken van herstel. Dit doet de gewonde partij geloven dat ze een graad 3 letsel hebben. Vaak wordt een MRI gedaan om het onderscheid te maken; er zijn echter een paar andere veelbetekenende tekens die u kunt gebruiken om het verschil te zien.

Stabiliteit is een grote factor tussen een MCL-traan van graad 2 en graad 3. Hoewel je misschien een zwakte, een gebrek aan stabiliteit en pijn voelt met een graad 2, zou er geen gevoel moeten zijn van wijken. Een verlies van controle kan een signaal zijn van een complete scheur.

Een recuperatietijd van MCL-graad 1 is meestal 1 tot 9 maanden, afhankelijk van het herstelprotocol en de ernst van de verstuiking. Dit is de reden waarom het zo moeilijk kan zijn om vast te stellen, omdat de graad 2 zo’n breed spectrum van de ernst van MCL dekt

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here